ΣΧΟΛΙ(Κ)Α και όχι μόνο...

Σ'αυτή τη γωνίτσα
θα βρίσκουν το χώρο τους
όσα μας αρέσουν,
όσα μας μελαγχολούν,
όσα μας ανεβάζουν και μας ξε-μπλοκάρουν...
Καλή αρχή!

Κόλλημα...

Κυριακή 21 Μαρτίου 2010

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ Στέλνει τα μεταπτυχιακά στις επιχειρήσεις!

Από το Γενάρη του 2011 θα χρηματοδοτείται μόνο ένα μεταπτυχιακό πρόγραμμα ανά τμήμα. Η αφορμή, υποτίθεται, είναι οι περικοπές στον προϋπολογισμό του υπουργείου Παιδείας. Στο σχετικό έγγραφο του υφυπουργού Παιδείας, Ι. Πανάρετου, προς τα πανεπιστήμια, αναφέρεται, όμως, ότι «στις περιπτώσεις όπου σε τμήματα λειτουργούν περισσότερα του ενός προγράμματα που δεν μπορούν να έχουν άλλες πηγές χρηματοδότησης εκτός του τακτικού προϋπολογισμού του Πανεπιστημίου, συνίσταται η συγχώνευσή του σε ένα Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών, το οποίο θα έχει διαφορετικές κατευθύνσεις».

Με αυτόν τον τρόπο το υπουργείο Παιδείας, στην ουσία, ζητά απ' τα μεταπτυχιακά να αξιοποιήσουν το νόμο της ΝΔ που τους επιτρέπει να ψάχνουν χορηγούς και χρηματοδότες στον ιδιωτικό τομέα. Η απόφαση της κυβέρνησης είναι μια ακόμη απόδειξη ότι η ΝΔ κόβει και το ΠΑΣΟΚ ράβει. Με το νόμο της ΝΔ η λειτουργία των μεταπτυχιακών μετατράπηκε σε λειτουργία «επιχείρησης». Οι κυβερνήσεις του δικομματισμού, αφού υλοποίησαν τη διαδικασία της Μπολόνια για το σπάσιμο της Ανώτατης Εκπαίδευσης σε τρεις κύκλους σπουδών (πτυχίο - μεταπτυχιακό - διδακτορικό), επιβάλλοντας δίδακτρα στα μεταπτυχιακά, τους έδωσαν τη δυνατότητα «χορηγιών» από τις επιχειρήσεις. Το αποτέλεσμα ήταν και είναι οι επιχειρήσεις να έχουν λόγο στο πρόγραμμα σπουδών, το οποίο πρέπει να εξυπηρετεί τα συμφέροντά τους.

Με την απόφαση του υπουργείου για περικοπή κονδυλίων στα μεταπτυχιακά η αναζήτηση χρηματοδότη, για πάρα πολλά, θα παρουσιαστεί ως ...όρος επιβίωσης. Και εκτός από τη χρηματοδότηση από επιχειρήσεις (με τα όποια ανταλλάγματα), ο άλλος τρόπος «επιβίωσης» των μεταπτυχιακών είναι: Υπέρογκα δίδακτρα! Σημειώνεται ότι σήμερα λειτουργούν περίπου 500 μεταπτυχιακά σε όλη τη χώρα και τα δίδακτρά τους κυμαίνονται από 4.000 έως 20.000 ευρώ, ενώ όπου, ακόμα, δεν υπάρχουν δίδακτρα, οι φοιτητές πληρώνουν με έμμεσους τρόπους (λειτουργικά έξοδα, φωτοτυπίες, κτλ.).

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
14/6/2008 -- Με στόχο την επιχειρηματική λειτουργία πανεπιστημίων
9/3/2008 -- Αγοραία μεταπτυχιακά!
29/7/2004 -- Στον «αέρα» νέα τμήματα και μεταπτυχιακά
23/2/2002 -- Με τις ευλογίες της «Μπολόνια» και των επιχειρήσεων
27/1/1995 -- Διατηρούνται τα δίδακτρα στα μεταπτυχιακά

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου